Vera-Goblen...si altele...

duminică, 28 februarie 2010




am aici 2 variante ale unei picturi celebre ,pe care am vazut-o chinuita in fel si fel de ipostaze, care mai de care mai ciudata...mie, una , nu-mi place aceasta pictura, dar incerc sa fac o deosebire clara intre ceea ce este pe piata si ceea ce se poate face cu ceva mai multa rabdare, pricepere si ,de ce nu, bani...

Etichete:

Ceea ce a inceput ca o necesitate,( aveam nevoie de o supapa de refulare pt niste nervi intinsi la maximum de un stress zilnic si in continua crestere), a continuat ca un mod de testare a rabdarii si a ajuns sa fie pt mine o a doua natura.recunosc ca sunt zile cand nu am chef ,pur si simplu ,sa pun mana pe ac...asa ca nu o fac.dar sunt si zile in care ma ard degetele sa fac macar cateva punctisoare,chit ca e vreo sarbatoare, sau am alte treburi.totul tine de placerea de a lucra.
daca nu simti ca faci totul cu placere, fara sacrificii, fara bataie de cap, fara consum nervos, mai bine nu te apuca, altfel totul tinde sa devina o corvoada si ceva care a inceput ca un refugiu va sfarsi ca o penitenta.de aceea de ceva vreme incerc sa ma feresc de goblenurile de dimensiune mai mare, precum Eugenia...mai am atat de putin la fondul din dreapta, dar nu ma mai atrage , nu mai simt nerabdarea aceea de la inceput.nu ma mai provoaca , iar asta imi consuma timp si nervi.deci, am abandonat-o pana la o data incerta, cand ,poate, o voi regasi cu placere.

cele mai frumoase momente ale acestei arte, si nu exagerez deloc numind-o asa,sunt cele de inceput, cand te afli in fata panzei goale, si fiecare punctisor pe care il asezi la locul sau, fiecare petala ,frunzulita, cuta, care ti se arata in urma, te umplu de bucurie.sa vezi la sfarsit rodul muncii tale de cateva luni, asta nu poate fi descris in cuvinte simple.

nu incerc aici sa fac apologia goblenului,ci doar sa explic ce m-a facut sa raman fidela acestei arte, pe care unii ,cu prea mare usurinta , o numesc kitch...

Etichete:

Primul punct al goblenului este f important.eu incep intotdeauna cu punctul extrem, iar celelalte vin de la sine...asigurati-va bine ata, pt a nu avea mai tarziu surprize neplacute.treceti firul prin spatele lucrului peste cel putin 5puncte, si lucrati peste el.incercati sa lucrati cat mai ordonat ,urmarind o culoare pe un spatiu cat mai intins , acolo unde schema o permite.eu trec cu firul de pe o plansa pe alta , daca vad ca se continua culoarea, dar daca vi se pare prea greu, taiati si luati alt fir.
daca sunt puncte razlete ,eu fac o comparatie ,si daca vad ca a taia si a pune un nou fir , ocupa tot atatea ochiuri ca si atunci cand as sari peste, sar si gata...nodurile nu sunt permise nici pe spate ,nici pe fata.eu le fac atunci cand pun fir nou, dar le tai imediat ce am asigurat bine firul.pt inceputul unui fir se mai poate folosi bucla si nu se mai face nod, dar eu folosesc bucla pt inadirea firului urmator ,economisind astfel o gramada de ata.la mine pe lucru se vad o multime de capete care sunt lasate in asteptare , dar este o metoda greoaie, pe care ma tot incapatanez sa o urmez ,din obisnuinta.o obisnuinta proasta, pe care nu trebuie sa o urmati si voi.pierd timp si nervi ,incercand sa regasesc culoarea lasata in asteptare.acum am intentia sa duc firul cat este necesar, fara a-l mai lasa in asteptare, si vad ca asa este mai bine, dar trebuie urmarite 2 planse ,ceea ce este un pic mai greu...oricum, in timp va veti crea propriile obisnuinte ,veti capata anumite reflexe si deprinderi ,un stil propriu si personal.
De aceea ,acum apelez la fetele ce intra aici si care au ceva de spus, sfaturi, trucuri, observatii...sa nu ezitati sa o faceti, asa vom invata mult mai mult unele de la altele.

lansez ,totodata si invitatia de a va alatura forumului
http://goblen.forumgratuit.ro/

.aici sunt o multime de fete pricepute, care nu ezita sa impartaseasca din secretele lor oricui are rabdarea sa citeasca cele scrise , dar si obedienta de a urma sfaturile lor.de la ele am invatat aproape tot ce stiudespre tainele programului pattern , de creare a schitelor de goblen.multumiri speciale angelei si florinei , care au impartasit cu noi toate tot ceea ce stiau.de aceea incerc acum sa intorc si eu altora macar o mica parte din ceea ce stiu.voi incerca pe viitor, in masura timpului disponibil sa expun ce stiu despre crearea schitelor de goblen personalizate in pattern maker.

Etichete:

Cand va apucati de lucru,cautati cel mai potrivit loc, care sa va asigure confortul si lumina necesare lucrului.lumina naturala este cea mai buna .ea trebuie sa vina intotdeauna dinspre stanga spate,pt a evita umbrele ce se formeaza pe panza . in caz contrar va va fi f greu sa urmariti gaurile, sa numarati, si dupa cateva minute oboseala va fi asa de mare, ca bucuria si placerea lucrului vor disparea.asigurati-va bine spatele cu perne potrivite , care sa va tina coloana dreapta, fara sa va cocosati deasupra panzei.daca simtiti nevoia folositi ochelari, lupa , lampa, orice credeti ca v-ar usura munca.asezati-va la indemana uneltele necesare, de preferinta intr-o cutie speciala .foarfeca mica, pt taiatul atelor, cartelele de ate, creionul pt hasurarea casutelor lucrate,poza de control a tabloului.asezati-va cartelele cu ate in functie de culori, pt a nu fi nevoite sa le cautati de fiecare data.acestea fiind pregatite, puteti incepe.

Etichete:



asa arata punctul pe care il folosesc eu in goblen.mai sunt multe tipuri de puncte,pe care nici nu le-am incercat.

http://primrosedesign.blogspot.com/2006/11/stitch-school-cross-stitch.html

aici sunt redate numeroase stiluri de lucru, care mai de care mai complicate.interesant de urmarit, f greu de invatat si mai greu de pus in practica.

Etichete:




acum ,cu toate acestea in fata, si cu poza de control, purcedem la decuparea panzei necesare.cand suntem siguri de dimensiunea totala a goblenului ce urmeaza a fi lucrat, notam lungimea ,latimea si la fiecare dimensiune adaugam cel putin cate 6 cm.deci, de fiecare parte va fi o rezerva de 3 cm.puteti lasa si mai mult, dar asta va mari considerabil dimensiunile, iar asta va ingreuna manevrarea lucrului.

odata taiata panza, marginile le tivesc cu o banda de scoci, care previne desirarea.se poate tivi si cu acul ,dar eu sunt mai comoda si m-am obisnuit asa.

odata terminata si aceasta operatiune, trecem la fixarea panzei pe ramna de lucru.eu prind cu pioneze, care in timpul lucrului pot fi scoase ,iar panza se reantinde de ori cate ori este necesar.

plansa dupa care ma ghidez o prind tot cu pioneze chiar deasupra spatiului de lucru, pt a putea fi urmarita cu usurinta.

Etichete:



asa arata un gherghef reglabil de la goblenpartner.stiu ca fetele de pe goblen forum folosesc si sunt multumite de el.eu nu am incercat, prefer ca banii sa-i investesc in ate.
avem ata, schema, panza...trebuie sa aranjam panza pe gherghef, sau rama de lemn, fiecare cum se descurca...eu imi fac singura suportul de lucru, din sipci de brad, bine slefuit cu latimea de 2cm, si o grosime de 5mm, pt a nu ingreuna lucrul.la colturi lipesc cu prenandez si tin asa 2 zile pt a se prinde bine si a nu ceda atunci cand fortam ,la intinderea panzei.daca ,insa, nu va multumeste aceasta metoda , se gasesc gherghefuri de diferite marimi, pt gustul fiecaruia.

Etichete:


http://goblenpartner.webs.com/Accesorii/Panza%202.JPG
aici se gaseste panza de goblen,dar cu o simpla cautare pe google, se pot gasi si alte oferte.

Etichete:

Un alt pas este alegerea panzei.eu nu sunt f pretentioasa, important este sa fie caroiata,apretata, iar ochiurile sa fie destul de rare...acum, nici prea rara nu trebuie sa fie , ca sa nu ramana neacoperita.de obicei se foloseste cea cu 10ochiuri pe cm patrat, ca sa corespunda cu schema cu simboluri.

Etichete:





aceasta este gama coats puppets.clic pe imagine si se mareste pt a se vedea mai bine.

Etichete:



asa arata gama dmc.la inceput ,cand nu aveam cumparata gama dmc, am ales atele ghidandu-ma dupa acest tabel.trebuie sa se stie ,insa, ca monitorul nu reda intocmai nuanta reala, si trebuie alese cu f mare atentie, comparate f bine.este f greu , si nimic nu garanteaza reusita.deci, nu recomand folosirea acestei metode.

Etichete:

Dupa alegerea modelului,daca este cumparat de la o firma producatoare,va avea toate cele necesare, panza, schema ,atele,poza de control, si se poate incepe lucrul.
Daca va hotarati sa lucrati un goblen unicat,atunci sunt mai multe lucruri de urmarit, in special gama de fire ce va fi folosita.alegerea gamei se face in functie de mai multi factori.cel mai important este acuratetea ,nu toate modelele vor iesi perfect in orice gama de fire.unele vor iesi mai bine in anchor, altele in puppets, altele in dmc...este bine de stiut ca un factor important este si pretul...gama puppets este la vanzare ,aroximativ la jumatatea celor anchor si dmc, dar calitatea este si ea mai scazuta.
Firele anchor si cele dmc sunt de o calitate superioara, fine si lucioase,bine rasucite si cu nuante f frumoase.Coats puppets sunt mai ieftine ,dar nu sunt nici ele de aruncat.acopera f bine ochiurile,nuantele sunt placute si destul de multe, si dau prelucrari multumitoare.
Acum ramane la dosponibilitatea fiecaruia sa aleaga ceea ce i se pare mai accesibil .

Etichete:

Voi incerca ,pe parcursul timpului sa dau niste amanunte despre ceea ce noi numim lucrarea unui goblen.cam impropriu spus ,deoarece goblenul - gobelins, cum este el denumit la origine inseamna ceva cu mult mai complicat.ceea ce se gaseste aici, si ceea ce se vinde ,dealtfel ,si la firmele producatoare de goblen ,este lucratura petit point, in punct simplu.

Sunt departe de a fi experta in acest domeniu, dar am facut deja primii pasi , acum niste ani.la inceput nu mi-ar fi stricat sa gasesc pe undeva niste sfaturi, care m-ar fi scutit de multe greseli si dezamagiri...

voi explica ,in cuvinte simple, care sunt pasii pt inceperea si finalizarea cu succes a unei astfel de lucrari.

primul pas este alegerea modelului, care trebuie sa fie pe masura celui care se inhama la o astfel de trebusoara.niciodata un incepator nu se va arunca la ceva complicat,cu multe culori, cu detalii fine, chiar daca nu se poate abtine...pt formarea mainii ,a reflexului de lucru,care se dobandeste in timp, se alege ceva simplu,cu cat mai putine culori,poate chiar o miniatura.

Etichete:

vineri, 26 februarie 2010



am schimbat fondul violet, cu unul pe nuante de verde.sper sa nu fi facut o greseala prea mare...

Etichete:

vineri, 19 februarie 2010



cam atat am lucrat saptamana asta...

Etichete:

Etichete:

marți, 9 februarie 2010


mai am o plansa, lucru pt o saptamana, cel mult...am incercat diferite prelucrari intre care nu ma pot hotari...autorul acestei picturi este harold clayton.prelucrarea are 120 de culori ,si o latime de 26cm.

Etichete: